Praktyczne wskazówki: jak dbać o filtry metalowe w okapie kuchennym?
Do standardowego wyposażenia okapów należy filtr metalowy zwany także przeciw tłuszczowym. Jego główną funkcją jest oczyszczenie powietrza z tłuszczu, który powstaje podczas przygotowywania posiłków. Bardzo ważna jest wiedza dotycząca sposobu pielęgnowania filtrów metalowych, by służyły nam jak najdłuższej. W trakcie gotowania wydzielają się szkodliwe opary, które zawierają wilgoć, cząsteczki tłuszczu oraz nieprzyjemne zapachy. Rolą okapu kuchennego jest skuteczne ich wychwycenie.
Rodzaje filtrów metalowych
Zdecydowana większość filtrów metalowych montowanych w okapach kuchennych, jakie dostępne są na polskim rynku, to filtry aluminiowe, składające się z kilku warstw siateczek.
Filtry aluminiowe są różnej jakości. Okapy z niższej półki cenowej wyposażone są zwykle w filtry 3 warstwowe - są one słabszej jakości i uchodzą za zbyt cienkie. Istnieją również filtry składające się z 8 takich warstw. Rekomendowanym rozwiązaniem są natomiast filtry aluminiowe stosowane np. w urządzeniach polskiego producenta okapów GLOBALO, które składają się z 5 warstw. Zapobiegają one hamowaniu przepływu powietrza jednocześnie mając dużą skuteczność pochłaniania.
Filtry metalowe ze stali INOX
Zaledwie 1% filtrów metalowych montowanych w okapach kuchennych dostępnych na polskim rynku, to filtry ze stali inox chromoniklowej (tzw. nierdzewki lub satyny). Jest to inaczej stal INOX (ang. “inoxydable” czyli nieutleniający się). Są one odporne na wysoką temperaturę i wykorzystuje się je w droższych modelach z tzw. wyższej półki cenowej. Filtry aluminiowe nie odbiegają skutecznością od tych ze stali inox. Filtry ze stali INOX są natomiast bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne - blachę chromoniklową trudniej jest zniszczyć. Dodatkową zaletą może być też to, że niektóre z nich wyglądają nieco bardziej estetycznie.
Wybór okapu z filtrem metalowym
Prawie każdy model okapu dostępny na rynku, standardowo wyposażony jest w filtr metalowy (w 99% jest to filtr aluminiowy). Ma on postać siateczki montowanej od spodu urządzenia. Jego średnie wymiary to ok. 15-20 cm/30 cm. Filtr taki zwykle możemy wyciągnąć i umyć w zmywarce. Jego funkcją jest oczyszczanie powietrza z wszelkich brudnych cząsteczek m.in. z tłuszczu. Opary powstałe podczas gotowania przechodzą przez gęsty labirynt kilku warstw aluminiowej siateczki i następnie są wytrącane z powietrza, po czym zatrzymują się na filtrze. Nieskroplona para wodna oraz reszta zapachów przemieszcza się dalej rurą np. do kanału wentylacyjnego. Wtedy właśnie mówimy o okapach pracujących w trybie wyciągu. Gdy powietrze przechodzi przez filtry węglowe - mamy do czynienia z pochłaniaczami bądź z okapami pracującymi w trybie pochłaniaczy.
Okap wyspowy FALMEC MARE E.ion cechuje się nowoczesną formą i nietuzinkowym wzornictwem. Producent wyposażył urządzenie w metalowy filtr przeciw tłuszczowy. Powietrze będzie czyste i zdrowe, bez potrzeby stosowania produktów chemicznych lub technologii UV. Filtry metalowe powinny być czyszczone średnio raz w miesiącu. Nie gromadzi się na nich tylko tłuszcz. Podczas pracy okapu na filtrze zatrzymują się również różne inne nieczystości takie jak kurz czy insekty. W momencie, gdy będzie on zanadto otłuszczony - zmniejszą się otwory w siateczce aluminiowej i okap zacznie przepuszczać mniej powietrza. Wpłynie to znacznie na jego skuteczność oraz zwiększy głośność pracy urządzenia. Jeśli nie będziemy regularnie myć zarówno okapu jak i filtrów metalowych, po 2-3 latach będzie od słabo drożny. Doprowadzi to do konieczności wymiany filtra na nowy. W innym przypadku filtrów metalowych się nie wymienia. Jedynym powodem ewentualnej wymiany filtrów metalowych, oprócz znacznego zabrudzenia uniemożliwiającego efektywne oczyszczanie powietrza, są uszkodzenia mechaniczne.
Dodatkowe ułatwienia
Podczas pracy okapu na filtrze metalowym osiada nie tylko tłuszcz, ale też kurz, drobnoustroje czy inne niepożądane cząsteczki. Jeśli filtr metalowy nie będzie czyszczony przynajmniej raz w miesiącu, zmniejszą się otwory w siateczce aluminiowej i okap będzie przepuszczał mniej powietrza. Wpłynie to negatywnie na jakość jego pracy i zwiększy głośność urządzenia. Filtrów metalowych nie trzeba wymieniać - o ile nie są uszkodzone mechanicznie lub za rzadko czyszczone. Zwykle można je myć w zmywarce ustawionej na temperaturę do 50. Niektóre okapy wyposażone są w czujniki zabrudzenia filtrów. Informują one użytkownika o konieczności ich wyczyszczenia. Taką funkcję posiada m.in. okap przyścienny GLOBALO Zenesor. Niezwykle łatwo jest utrzymać go w czystości. W przypadku trudniejszych, tłustych zabrudzeń, rekomenduje się środek do czyszczenia spray Berner Wonderclean.
Okap przyścienny GLOBALO Zenesor wyposażony w czasowe przypomnienie o konieczności wyczyszczenia filtra lub lego wymiany
O czym warto pamiętać?
- filtr metalowy znajduje się w standardowym wyposażeniu okapów kuchennych
- filtry metalowe produkowane są z aluminium (99%) lub stali inox (1%)
- należy je myć regularnie - najlepiej raz w miesiącu
- większość filtrów metalowych można myć w zmywarce w temperaturze poniżej 50 stopni
- filtrów metalowych nie trzeba wymieniać, chyba że ulegną uszkodzeniom mechanicznym, bądź staną się niewydajne ze względu na duże zabrudzenie
- najlepiej korzystać z okapów, które składają się z 5 warstwowych filtrów aluminiowych
- niektóre modele wyposażone są w czujnik zabrudzenia filtra, dzięki czemu łatwiej będzie nam kontrolować jego stan
Dzięki filtrom metalowym okapy kuchenne mogą spełniać swoje zadanie oczyszczania powietrza i wyłapywania m.in cząsteczek tłuszczu i innych zabrudzeń. Cząsteczki te osadzają się na filtrach. Jeśli gotujemy często i intensywnie - filtry metalowe należy myć częściej. Jak każdy element w urządzeniu elektrycznym - filtry metalowe się zużywają. Jednakże, dzięki odpowiedniej pielęgnacji, unikniemy konieczności wymiany filtrów metalowych i będziemy cieszyli się czystym i zdrowym powietrzem w naszym domu.