Płyta indukcyjna 60 cm — jaką wybrać?
Wielkość płyty indukcyjnej wybiera się już na etapie projektu. Wymaga ona wycięcia otworu w blacie, w którym następnie zostanie umieszczona płyta. Warto więc odpowiednio wcześnie wybrać dany model, aby zapoznać się z zaleceniami producenta w kwestii montażu i wielkości wycięcia. Płyta indukcyjna 60 cm powinna również zostać dopasowana do okapu kuchennego. Najlepiej sprawdzą się okapy w takim samym lub większym rozmiarze. Przy mniejszych, część oparów może ulatniać się na boki. Wyjątkiem są okapy tuby o dużej wydajności, które poradzą sobie z oparami przy płycie 60 cm.
Jak działają płyty indukcyjne 60 cm?
Płyta indukcyjna 60 cm do działania wykorzystuje zmienne pole magnetyczne, które w wyniku kontaktu powierzchni płyty z odpowiednim naczyniem wyzwala tzw. prądy wirowe i powoduje podgrzewanie. Jest to możliwe tylko po wykryciu naczynia, co oznacza, że po zdjęciu garnka z palnika dopływ energii zostaje odcięty i dzięki temu jej nie marnujemy, co w dłuższym czasie może mieć korzystne odzwierciedlenie w domowych rachunkach.
Płyty indukcyjne 60 cm — największe zalety
Jedną z wielu zalet gotowania na indukcji jest bezpieczeństwo użytkowania. Wysoka temperatura występuje tylko pod dnem naczynia — pozostały obszar jest chłodny. Dodatkowo dzięki kontroli tzw. ciepła resztkowego płyta po zakończeniu gotowania zasygnalizuje, kiedy pole ulegnie wychłodzeniu. Kolejną zaletą płyt indukcyjnych jest ich wydajność — posiłki przygotujemy z oszczędnością nawet 30% czasu w porównaniu do innych kuchenek. Gładka powierzchnia płyty indukcyjnej pozwoli także w łatwy sposób utrzymać ją w czystości i blasku.Szukasz płyty indukcyjnej 60 cm do swojej kuchni? Sprawdź urządzenia dostępne w naszej ofercie!