Okapy sufitowe stają się coraz chętniej wybieranym modelem. Łączą w sobie wysoką jakość i nowoczesny design. Warto pomyśleć nad wyborem nieco droższych modeli, które dają gwarancję solidnego wykonania i dobrej pracy urządzenia.
Okap sufitowy może doskonale zastąpić wyciąg wyspowy. Jest niewidoczny i dobrze komponuje się z otoczeniem, przez co wybierają go użytkownicy, którym zależy na tym, by nie rzucał się w oczy. Wiele modeli przypomina designerskie lampy. W poniższym artykule zwrócimy uwagę na istotne kwestie wiążące się z tym rodzajem wyciągów kuchennych.
Montaż okapu sufitowego
Okapy sufitowe to jedne z najnowocześniejszych rozwiązań, przeznaczone głównie do dużych kuchni, otwartych na salony. Idealne dla tych użytkowników, którzy nie chcą, aby zajmowały one przestrzeń roboczą. Montuje się je na odpowiednim stelażu. Większość z tych urządzeń jest wyposażona w silniki, których wydajność ocenia się nawet powyżej 900 m3/h. Oznacza to, że doskonale sprawdzą się w dużych pomieszczeniach kuchennych nawet w trakcie intensywnego gotowania.
Ponadto, dzięki temu, że stanowią prostokątną taflę, wyjątkowo łatwo jest utrzymać je w czystości. Do ich umycia potrzeba jedynie wilgotnej ściereczki. Okapy sufitowe mogą z powodzeniem zastąpić okapy wyspowe.
Okapy sufitowe: praca z silnikiem zewnętrznym
Okapy sufitowe dobrej jakości mają możliwość zamontowania silnika poza kuchnią. Sprawia to, że urządzenie będzie pracować niemalże bezgłośnie. Silniki zewnętrzne można zamontować do większości występujących na rynku okapów. Radzimy wystrzegać się tańszych modeli okapów sufitowych, ponieważ silnik zewnętrzny można w nich zamontować maksymalnie 3 metry od miejsca, w którym umieszczony jest okap.
Z silnikiem zewnętrznym pracuje okap sufitowy GLOBALO BARDOT. Wyposażony został w wydajny i skuteczny filtr aluminiowy, dzięki czemu cała kuchnia będzie wolna od otłuszczonej powłoki. Dwa pasma diod oszczędzają energię i stanowią oświetlenie będące dodatkiem do standardowego oświetlenia w pomieszczeniu kuchennym.
Okapy sufitowe: wykonanie
Dobre okapy sufitowe produkuje się z wysokiej jakości materiałów.
Najczęściej są to:
-
stal inox INOX, inaczej chromoniklowa - do produkcji okapów stosuje się przeważnie blachę chromoniklową o grubości od 0,5 do 0,8 mm; im grubsza blacha, tym okap jest solidniejszy i stabilniejszy; niektórzy producenci oferują okapy wykonane ze stali odpornej na pozostawienie odcisków palców
-
szkło hartowane - może być gięte lub proste; okapy nigdy nie są wykonane ze szkła hartowanego w całości; silnik, osłona, komin czy filtry okapu nie są szklane; hartowanie szkła polega na nagrzaniu go do temperatury 630-640 stopni i odpowiednio szybkim schłodzeniu w strumieniu sprężonego powietrza
-
stal lakierowana - czyli wysokiej jakości blacha malowana proszkowo na wybrany kolor
Z wysokiej klasy tworzywa wykonano posiadający m.in. czteropunktowe oświetlenie LED okap sufitowy FABER HEAVEN oraz okap kuchenny sufitowy FALMEC Eclisse 120.
Okapy sufitowe: FABER HEAVEN i FALMEC ECLISSE
Ten ostatni montuje się w specjalnie przygotowanym suficie, dzięki czemu nie zajmuje dodatkowej przestrzeni. Na czas swojej pracy wysuwa się z sufitu, pochłaniając wszystkie opary, które powstały podczas gotowania, smażenia i grillowania. Do jego produkcji użyto stali inox lakierowanej na biało - błyszczącej oraz szkła hartowanego w odcieniu bieli.
Warto wiedzieć:
-
maksymalna sugerowana odległość od płyty grzewczej to 150 cm
-
należy zaplanować odpowiedni stelaż, który utrzyma ciężar urządzenia wynoszący 40-50 kg
Okapy sufitowe: cicha praca
Na głośność, z jaką pracują okapy sufitowe, wpływają między innymi: drożność i przekrój komina wentylacyjnego, montaż filtra węglowego i zabrudzenie filtra przeciwtłuszczowego. Hałaśliwy pochłaniacz sufitowy uprzykrzy pracę w każdej kuchni. Producenci zalecają wybór modelu, którego poziom dźwięku nie przekracza 51 dB na początkowym biegu pracy silnika. Rekomendowany przez nas wyciąg sufitowy ELICA CLOUD SEVEN osiąga tylko 46 dB na pierwszym biegu!
Dodatkowo:
-
model posiada funkcję pochłaniania obwodowego
-
płytę kuchenną oświetlają energooszczędne diody LED
-
urządzeniem steruje się za pomocą dołączonego do zestawu pilota
Okapy sufitowe: różnice między tymi z dolnej i wyższej półki
Różnice skupiają się na jakości wykończenia urządzenia i jakości pracy. To na te czynniki głównie zwracają uwagę klienci. Jeśli zależy nam na wysokiej wydajności urządzenia, nie dajmy się skusić niską ceną. Droższe modele okapów sufitowych mają możliwość montażu silnika poza pomieszczeniem, np. na poddaszu, dzięki czemu niemalże nie słychać pracy okapu.
Poza tym warto mieć na uwadze, że okap montowany do sufitu:
-
jest bardziej wydajny dzięki silnikowi zewnętrznemu
-
ma dłuższą żywotność
-
łatwiej się czyści
-
jest zdecydowanie mniej awaryjny
Wyciągi sufitowe zajmują mało miejsca, a dodatkowe światło zwiększa komfort w trakcie gotowania potraw. Najczęściej modele sufitowe wykonane są ze stali inox satynowej w połączeniu ze szkłem hartowanym. Takie rozwiązanie wpływa nie tylko na ich wygląd, ale przede wszystkim na trwałość.