14 dni zwrot 170 000 zadowolonych klientów 3000 okapów znanych marek

Okap sufitowy - dlaczego wybór najtańszych modeli to zły pomysł?


Okap sufitowy - dlaczego wybór najtańszych modeli to zły pomysł?

Okap sufitowy jest chętnie wybieranym rodzajem. Łączy w sobie wysoką jakość oraz nowoczesny design. Wskazujemy, dlaczego tanie modele są kiepskim rozwiązaniem.

Okap sufitowy bywa często alternatywą dla okapów wyspowych i może je doskonale zastępować. W przeciwieństwie do tych drugich - jest prawie niewidoczny i dyskretnie komponuje się z otoczeniem. Wybierają je użytkownicy, którym odpowiada ich nie nachalność - wiele modeli chowa się w suficie w taki sposób, że do złudzenia przypominają nowoczesne lampy. Okap sufitowy zajmuje mało miejsca, a jest w stanie w sposób wydajny usunąć nieczystości z pomieszczenia podczas przygotowywania posiłków. Zwracamy uwagę na kilka istotnych kwestii, które wiążą się z tą kategorią wyciągów kuchennych. Podpowiadamy również, dlaczego należy unikać najtańszych modeli w tej kategorii okapów.

Okap montowany w suficie

Okapy sufitowe, na co wskazuje ich nazwa, służą do zamontowania w suficie. Gdy przymocujemy okap do sufitu właściwego, będzie on delikatnie wystawał poza jego powierzchnię. Jeśli obniżymy sufit w kuchni czy salonie o 20-30 cm - okap sufitowy się z nim zupełnie zlicuje. Oznacza to, że utworzy z nim równą powierzchnię i nie będzie wystawał poniżej. W przypadku, gdy zależy nam na zatarciu różnicy między kuchnią a salonem - będzie to najlepsze rozwiązanie. Jeśli natomiast naszym priorytetem jest pozostawienie okapu nieco bardziej widocznego - modele delikatnie wystające będą dla nas najbardziej odpowiednie. Dzięki wbudowanemu oświetleniu bardzo dobrze widoczna będzie powierzchnia robocza w kuchni jak również przestrzeń wokół niej.

Okap sufitowy Falmec

Okap sufitowy może wystawać poza jego powierzchnię bądź zupełnie się z nią zrównywać (po lewej okap sufitowy FALMEC AURA, po prawej okap sufitowy FALMEC STELLA

Okap sufitowy a silnik zewnętrzny

Mając okap sufitowy dobrej jakości, zyskujemy większą ilość możliwości np. przeniesienie silnika poza kuchnię. Dzięki temu urządzenie będzie chodziło praktycznie bezgłośnie - słychać będziemy jedynie szum przepływającego powietrza. Takie urządzenie działa jako okap z silnikiem zewnętrznym. Wśród nich wyróżnić możemy silniki poddaszowe, silniki montowane na dachu oraz silniki zewnętrzne montowane na elewacji. Ideą silników zewnętrznych jest możliwość zamontowania ich w pomieszczeniu oddalonym znacznie od miejsca, w którym gotujemy bądź zupełnie poza budynkiem. Zyskujemy wtedy ciche, wydajne i efektywne urządzenie. Silniki zewnętrzne można zamontować do wszystkich rodzajów okapów kuchennych, które posiadają rurę wentylacyjną. W tańszych modelach natomiast można zamontować silnik zewnętrzny maksymalnie 3 metry od miejsca, w którym zamontowany jest okap.


 

Okap sufitowy z turbiną zewnętrzną ma mocny silnik i charakteryzuje się cichą pracą (na zdjęciu model okap sufitowy FALMEC NUVOLA) którego silnik zewnętrzny można zamontować poza kuchnią)

Silnik zewnętrzny można dodatkowo obudować, jeśli zależy nam na tym, by był on niesłyszalny w pomieszczeniu, w którym go podłączymy. Nie jest to jednak konieczne. Wystarczy bowiem, że silnik zewnętrzny na poddaszu postawimy np. na styropianie albo zawiesimy na ścianie z cegły. Oba te rozwiązania sprawią, że dźwięki będą bardzo dobrze wyłapywane i tłumione. Dzięki temu w pomieszczeniach sąsiadujących z poddaszem panować będzie błoga cisza.

Jakość wykonania okapów sufitowych

Z wyborem taniego okapu sufitowego wiąże się pewne ryzyko - mogą pojawić się na nim rdzawe plamy i będzie on wyglądał nieatrakcyjnie. Wynika to z faktu, że tani okap sufitowy wyprodukowany jest zwykle z gorszej jakości stali. Jest to stal przypominająca profesjonalną stal INOX dobrej jakości, ale tylko wyglądem, a nie właściwościami. Osadza się na niej wilgoć i charakteryzuje się ona niską odpornością na korozje. Czasem wystarczy, że okap będzie wisiał w kuchni nieużywany, a jego powierzchnia może zostać uszkodzona od wilgoci powstałej na skutek gotowania i innych czynności kuchennych.

Stal wykorzystywaną do produkcji okapów możemy podzielić na kilka głównych rodzajów:

  • czarna blacha - jest ona odtłuszczona i pomalowana farbą proszkową (np. białą lub czarną), która dalej poddawana jest obróbce termicznej w temperaturze ok. 190 stopni, na skutek czego farba zespala się z powierzchnią blachy i nadaje jej jednolity kolor
  • stal chromoniklowa INOX (tzw. nierdzewka, satyna) - stal o wiele lepszej jakości, z której produkowanych jest obecnie 90% wszystkich okapów kuchennych, ma wysoką odporność na zabrudzenia, korozję oraz wilgoć
  • stal AISI 304 - rodzaj stali używanej w drogich i bardziej ekskluzywnych modelach okapów, jest porównywalna ze stalą chirurgiczną, nie utlenia się, wykazuje się wysoką odpornością na wszelkie uszkodzenia i upływ czasu

Okap sufitowy FABER SKYPAD wykonany ze stali inox (satyny) 

Rozprzestrzenianie się dźwięków

Tańsze modele sufitowe zamontowane w suficie podwieszanym mogą przenosić dźwięki na ten sufit. Efekt rezonansu powstanie w przypadku, gdy okap wyposażony jest w słabszej jakości silnik. Sufit będzie wtedy drżeć. Dobrej jakości okapy sufitowe wyposażone są w wydajne i mocne silniki. Solidny i wytrzymały korpus okapu zapobiega ich przenoszeniu na powierzchnie znajdujące się obok (sufit, ściany, meble).

Okap sufitowy bywa ciężki, w związku z tym musi zostać zamontowany na odpowiednio mocnym lub wzmocnionym suficie. Najczęściej instaluje się go do sufitu właściwego a nie podwieszanego. Należy pamiętać o tym, aby zapewnić należyte podłączenie okapu do wentylacji, w zależności od tego, gdzie jest wlot i jaki jest silnik zamontowany w okapie. Najlepiej zastosować rury o średnicy takiej, jaki jest wylot z okapu (zwykle są to rury o średnicy 150 mm).

Okap sufitowy FALMEC NUVOLA i okap sufitowy AKPO MANADO

Okapy sufitowe z dwóch różnych biegunów: po lewej model FALMEC NUVOLA INOX z silnikiem slim wykonany wysokiej klasy materiałów, po prawej AKPO MANADO, model o niższym standardzie i wykończeniu

Różnice między okapami sufitowymi z dolnej oraz z wyższej półki skupiają się głównie na jakości wykończenia oraz jakości pracy. Są to kluczowe czynniki, na które najczęściej zwracają uwagę klienci. Nawet okapy wykonane z podobnych materiałów (stal, szkło hartowane) różnią się między sobą wieloma innymi parametrami. Zwracajmy na nie uwagę i nie dajmy się skusić tylko i wyłącznie niską ceną.

Dlaczego warto zainwestować w lepszy okap sufitowy?

  • działa ciszej - droższe modele mają możliwość zamontowania silnika poza pomieszczeniem (na poddaszu, na dachu, na elewacji), dzięki czemu użytkujemy cichy okap; w tańszych modelach silnik można montować jedynie do 3 metrów od okapu
  • jest wykonany z lepszej stali inox - bardziej wytrzymałej, mocnej, odpornej na działanie czynników zewnętrznych takich jak wysoka wilgoć i temperatura
  • jest bardziej wydajny - jako że może zamontować w nim silnik zewnętrzny, używając najwyższych biegów zapewniamy ciszę i spokój domownikom
  • ma dłuższą żywotność - nie odbarwia się, nie rdzewieje, przez długi czas zachowuje piękny i zadbany wygląd
  • unikamy remontów - jest mniej awaryjny, w związku z tym konieczność przebudowania sufitu występuje rzadko
  • łatwiej się go czyści - wysokiej klasy materiały wykończenia chronią go przed nadmiernym osadzaniem się tłuszczu oraz plam
Chętnie pomożemy z wyborem okapu dla Ciebie!
Jaką formę kontaktu z nami preferujesz?
Chcę porozmawiać przez telefon
Zadzwoń 800 914 853
8:00 - 16:00
Chcę wysłać zapytanie mailem Napisz sklep@okapykuchenne.pl 8:00 - 16:00
Chcę porozmawiać przez messenger Napisz m.me/OkapyKuchenne 8:00 - 16:00