Filtry metalowe do okapów
Zadaniem okapów kuchennych jest oczyszczanie powietrza z wilgoci, tłuszczu, nieprzyjemnych zapachów oraz niebezpiecznych związków lotnych. Możliwe jest to m.in. dzięki filtrom metalowym, które zawsze znajdują się na wyposażeniu okapu. Filtr metalowy wykonany jest zwykle z aluminium i ma postać drobnych siateczek.
Filtry metalowe do okapów – działanie
Filtry metalowe wykonane są z drobnych siateczek aluminiowych. Podczas gotowania, oprócz pary wodnej, uwalniają się także liczne cząsteczki tłuszczu. Jako że są one cięższe od powietrza – osadzają się na tych siateczkach. Reszta zanieczyszczeń (nieprzyjemne zapachy, para wodna) zasysane są przez silnik okapu i wyprowadzane poza kuchnię (w przypadku okapu podłączonego rurą do wentylacji). Jeśli okap pracuje w trybie pochłaniacza (w trybie zamkniętym), konieczne jest zamontowanie dodatkowego filtra węglowego.
Filtry metalowe do okapów – przed czym chronią?
W pomieszczeniach bez okapu kuchennego bardzo częstym zjawiskiem jest tłusty i brudny osad gromadzący się na górnej części szafek wiszących czy w szczelinach między meblami. Natomiast z kuchni, w których powietrze jest regularnie filtrowanie przez okap, taki problem znika – stają się one czyste i higieniczne. Dodatkowo okap kuchenny chroni ściany i sufit przed powstawaniem grzybów, a dywany i wszelkie tkaniny przed wchłanianiem nieprzyjemnych zapachów.
Filtry metalowe do okapów – czyszczenie
Przy normalnym użytkowaniu filtry metalowe do okapów najlepiej czyścić raz w miesiącu. Można to robić ręcznie, stosując wodę z płynem do mycia naczyń lub w zmywarce. Filtr metalowy najlepiej umyć w pustej zmywarce nastawionej na niską temperaturę (mniejszą niż 50 stopni). Właściwości fizyczne aluminium sprawiają, że niekiedy czernieje – w żaden sposób nie wpływa to na skuteczność filtrów.