Zdrowe odżywianie jest dziś w modzie i cieszy się niesłabnącą popularnością. Przedstawiamy kilka najskuteczniejszych sposobów na zmianę kuchennego stylu życia.
1. Zrezygnuj z głodówek
Wśród wielu osób wciąż panuje błędne przekonanie, iż głodzenie się zmniejsza żołądek, który w rezultacie przyjmuje mniejszą ilość pokarmu. W rzeczywistości, głodówka spowalnia metabolizm i sprawia, że wszystko to, co zjemy później, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Najlepiej zatem zrezygnować z głodówek, które mogą przynieść więcej szkody aniżeli pożytku.
2. Udaj się do dietetyka lub trenera personalnego
Nie każda dieta musi dążyć do redukcji kalorii. Czasem dietetyk może pomóc nam w zmianie nawyków żywieniowych po to, byśmy mogli po prostu poczuć się lepiej.
Jeśli potrzebujemy diety odchudzającej, specjaliści radzą, by wystrzegać się tzw. monodiet, czyli: diety owocowej, warzywnej, kapuścianej czy diety Dukana. Dlaczego? Ponieważ prowadzą one do efektu jo-jo i pozbawiają organizm składników odżywczych. Dieta ułożona przez specjalistę, który weźmie pod uwagę nasze problemy zdrowotne, aktywność fizyczną i zapotrzebowanie organizmu na energię, jest zdecydowanie bezpieczniejsza i skuteczniejsza. Rozwiązania reklamowane przez celebrytów na pierwszych stronach gazet, niekoniecznie muszą być odpowiednie dla nas.
3. Zrezygnuj ze sklepowych słodyczy
Jeśli koniecznie musisz sięgnąć po coś słodkiego, zjedz kostkę czekolady! Pamiętaj jednak, że nie każda jest odpowiednia dla osób będących na diecie. Specjaliści rekomendują gorzką czekoladęo zawartości kakao minimalnie 70%. Jest jeszcze jeden sposób: do it yourself, czyli: zrób to sam(-a)! W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na zdrowe odpowiedniki słodkości, które normalnie kupujemy w sklepach. Te robione w domu, mają zdecydowanie mniej cukru i kalorii.
4. Gotuj zdrowo!
Jak? Dietetycy mówią jednym głosem.
- Nie smaż. Wybierz pieczenie, gotowanie, gotowanie na parze, grillowanie. Te sposoby przygotowywania posiłków sprawiają, że potrawy nie tracą wartości odżywczych, są lekkostrawne i zdrowsze. A jeśli nie potrafisz odmówić sobie smażenia, zamień olej na oliwę z oliwek, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury nie wydziela ona substancji szkodliwych dla organizmu.
- Zrezygnuj z soli. Zamień ją na przyprawy ziołowe dostępne w sklepach.
- Nakładaj jedzenie na mały talerz. Oszukasz w ten sposób mózg - fakt zjedzenia całej porcji z mniejszego talerza zostanie zinterpretowany jako zjedzenie większej ilości posiłku. Postaw na kolory: czerwony wzmaga uczucie sytości!
- Zainwestuj w dobry sprzęt kuchenny. Niezwykle ważnym elementem wyposażenia kuchni jest okap. Eliminuje brzydkie zapachy, wilgoć, tłuszcz i drobnoustroje, które dostają się do powietrza w trakcie gotowania. Dobrze dobrany okap kuchenny wpływa na komfortowe przygotowanie potraw. Wybierając okap, warto zwrócić uwagę na jego efektywność i cichą pracę.
5. Cichy i wydajny okap w kuchni
Czym jest wydajność okapu?
Dobrze dobrany okap to taki, który filtruje powietrze minimum 6 razy w ciągu godziny. By sprawdzić, o jakiej wydajności okap jest potrzebny, należy pomnożyć powierzchnię kuchni w m2 przez jej wysokość. Najistotniejsza jest efektywność pracy okapu na I i II biegu, gdyż to ich używa się najczęściej. Optymalnie jest to 200 m3/h.
Okap sufitowy GLOBALO ALARIS 90.1 WHITE
Cichy okap kuchenny to taki, który na niskim biegu osiąga głośność poniżej 50 dB. Jeśli jednak po jego zamontowaniu poziom dźwięku jest wyższy od tego podawanego przez producenta, należy sprawdzić, czy montaż został przeprowadzony prawidłowo. Ważną informacją jest fakt, iż okap kuchenny pracować może zarówno w trybie wyciągu jak i pochłaniacza. Tryb wyciągu oznacza podłączenie okapu do kanału wentylacyjnego i odprowadzanie powietrza na zewnątrz. Tryb pochłaniacza oznacza pracę w obiegu zamkniętym z zamontowanymi filtrami węglowymi, które jedynie niwelują nieprzyjemne zapachy. Rekomendowanym rozwiązaniem jest okap podłączony do wentylacji, którego skuteczność jest większa o 20%.
Zmiana nawyków żywieniowych jest łatwiejsza, niż się nam wydaje. Wystarczy zastosować powyższe wskazówki. Niezwykle ważnym krokiem jest zakup okapu kuchennego, który pomoże w przygotowaniu zdrowych potraw, usuwając zanieczyszczenia, które powstają w trakcie gotowania.